tirsdag den 18. marts 2008

Tibet og oplysning.

I morges sad familien klistret til fjernsynet. Jeg kunne høre at der handlede om Tibet. De var meget forundrede over hvad de hørte, det var fra et pressemøde med formanden hvor han svarede på spørgsmål fra pressen (også den udenlandske).
Jeg fortalte at jeg havde læst rigtig meget om det i stort set alle online aviser på nettet, men min kone var meget uforstående. Hun havde jo tit set nyhederne på fjernsynet og der havde de slet ikke nævnt noget. Hverken i vores lokal tv eller på de kinesiske landsdækkende kanaler.
Det kunne jo ikke overraske mig, vi fik (endnu) en snak omkring det vi kalder ytringsfrihed og om hvordan hele verden lige for tiden ikke er vildt begejstret for Kina. Også om at de skulle passe lidt på nu hvor OL nærmer sig. Jeg læste at bl.a. Steven Spielberg havde trukket sig som konsulent for legene, det er der flere der kan finde på nu. Men alt det her aner kineserne naturligvis intet om. Lige så lidt som de aner at Flemming skriver en blog fra Kina, for den er nemlig også censureret. Ja ikke kun min, så slemme ting skriver jeg vist ikke, men hele googles blogspot er ikke tilgængelig her fra. Den var åben da jeg lagde min blog her, men alle mennesker kan jo skrive lige hvad de har lyst til og det går naturligvis ikke. Jeg skriver så indlæggene på en anden side, men jeg kan faktisk ikke selv se min blog.
Vi har snakket om en bog som jeg ville ønske at min kone kunne læse. Det kan hun ikke, ikke fordi hun ikke kan læse, men fordi jeg ikke skal i 100 meters afstand af den bog og samtidig befinde mig i Kina. Endnu mindre skal jeg have den med over grænsen, selv om vi nu meget sjældent bliver kontrolleret. Hellere stoffer eller for meget sprut, men den her bog på engelsk eller kinesisk i min kuffert, kunne meget vel sætte en brat stopper for mit ophold i Kina.
De vilde svaner.
Sandheden er ilde hørt, specielt i Kina.
Og for at fuldende mit lidt sure opstød i dag, så ville jeg lige vise min kone en sjov film med en kinesisk pige fra youtube. Gæt hvilken side den såkaldte "great fire wall of china" har valgt at slå ned på i denne uge.
Man tror sikkert at det kinesiske internet er begrænset i forhold til porno og den slags, det er nu slet ikke tilfældet. Faktisk har de et mere afslappet forhold til den slags end folk nok forestiller sig. I dag gik jeg i supermarkedet og igen viste de reklamer på fladskærmene rundt omkring i butikken. Også i dag var det for Durex kondomer, men måske hænger det sammen med deres 1 barns politik.

3 kommentarer:

Alex Blom sagde ...

Jeg har efterhånden læst en del bøger om kina og nogle kinesiske krimier - naturligvis oversat til engelsk eller dansk ;o) men De Vilde Svaner er den suverent bedste af dem alle.
Jeg læste den i flyet på en af mine ture til Kina. Åbenbart heldigt, at den ikke blev opdaget i tolden.

Peter sagde ...

De Vilde Svaner er en cool bog. Jeg ser frem til at min kone kan nok dansk til at begynde at læse den. Den fortæller lidt om Kina fra en anden vinkel end den de får i moderlandet. Og ja, det er groteskt, som de censurerer alt. Min kone skulle også lige have en opremsning vedr. Tibet, som hun var sikker på var Kinesisk på alle måder. Hun er heller ikke klar over at nyhederne i Kina er sparsomme på det område.

Jeg fik min blog censureret/blokeret og aner stadig ikke hvorfor. Jeg har derfor måttet flytte den til et andet domæne. Jeg skriver godt nok på engelsk, men nu ikke specielt negativt. Det er hvad der sker, når man sætter en computer til at styre hvad man må skrive og ikke skrive.

Peter sagde ...

Jeg har nu set "De Vilde Svaner" i Engelsk udgave i baade Beijing og Shanghai. Ofte bliver boeger "tilladt" naar de er blevet nogle aar gamle.