tirsdag den 27. marts 2007

Beijing skal opdrages.

Nedtælling, i dag er der 500 dage til OL 2008 starter i Beijing og det er noget der bliver snakket en del om.
Kineserne har fundet ud af at folk i Beijing skal opdrages. Der er naturligvis mange turister i Beijing, men til OL vil det jo vælte ind med mennesker fra hele verden. Her mener de så at de skal have et godt indtryk af kineserne og derfor skal folk i Beijing lære at opføre sig ordentligt.

Noget de er meget efter, er at folk spytter. Kineserne spytter og det gør de over alt. Midt i maden, i hotellets lobby med tæppe på, over alt på gaden ja faktisk over alt hvor man kan tænke sig, der harker folk en spytklat helt nede fra bunden af halsen og sender den af sted uden at bekymre sig om hvor den lander. Nu kan man få en bøde for at spytte offentligt, men dog kun i Beijing.
Og så skal de lære at stå i kø, noget kinesere heller ikke kan finde ud af. En dag hvor jeg ikke lige var opmærksom, stod jeg i kø ved en pengeautomat. Jeg holdt pæn afstand til ham der stod og hævede penge og der kom 2 piger der stillede sig bag ved mig. Så kommer der en mand og ser at der da egentlig er plads foran mig, som det naturligste i verden, stiller han sig direkte foran mig og hviler næsten hovedet på skulderen af ham der er i gang med at taste sin pinkode. Sådan er det, hvorfor vente eller tage hensyn til andre.
Og så skal taxa chaufførene tale engelsk, ellers bliver de fyret. De ældre der ikke kan et ord engelsk (der er der ingen der kan alligevel) har jo ikke en kinamands chance for at lære engelsk inden 2008.
Men hvorfor nu det, jo kineserne ser helt optimistisk på at det sagtens kan lykkes, men virkeligheden er jo en anden. Man kan ikke omvende 15 mill. mennesker og hvorfor skal man egentlig også det. For sådan er Kina jo nu engang, måske for nogen ucharmerende, men der er jo virkeligheden her. Der vil naturligvis komme en ændring af tingene, efterhånden som landet bliver mere industrialiseret eller civiliseret, men det kommer til at tage den tid det tager.

Ingen kommentarer: