mandag den 9. marts 2009

Kvindernes kampdag

I går var det kvindernes kampdag, i Kina var det nu blot kvindernes dag. Der var ikke noget kamp over det, til gengæld havde alle kvinder fri og skulle forkæles. Jeg stod da også tidligt op og lavede ekstra god morgenmad til min kone, men hun fik nu ikke kæmpet for bedre rettigheder, det behøver hun nu heller ikke.
Set udefra, er jeg sikker på at mange anser Kina for at være kvinde undertrykkende, sådan ser jeg det nu ikke. I Kina er der langt flere kvinder i arbejde, end der f.ex. er i Danmark. I mange erhverv ser man kvinder, hvor det næsten er utænkeligt i Danmark. Man ser rigtig mange kvinder der kører lastbil eller bus, endda på byggepladserne er kvinderne godt repræsenteret.
Familie mønstret er anderledes end vi er vant til. I Kina går begge forældre på arbejde, mens bedsteforældrene passer barnet. Pensions alderen er ret lav i Kina, 50 for kvinder og 55 for mænd. På det punkt er kvinderne foran.
Kvinderne har magten på mange fronter i Kina. I hjemmet er det kvinden der styrer økonomien, alle penge som manden tjener skal afleveres til konen. De yngre er også ret kræsne ved valg af mand. Manden skal først spare sammen til fast ejendom, inden han kan blive gift, for mange en umulig opgave. Der har været flere eksempler fremme i medierne, hvor kvinden direkte har sagt nej til ægteskab med kæresten, fordi han ikke havde penge nok.

Ingen kommentarer: