onsdag den 10. december 2008

kultur forskel

På en fabrik i byen er der 2 medarbejdere der er blevet lidt glade for hinanden. Det er jo fint, men så kommer forældrene ind i billedet. Fyren skulle have pigen med hjem til forældrene for første gang og præsentere hende. Selv om man er over 25 er det ikke en formalitet i Kina, på mange punkter har man ikke noget at sige, selv om man er gammel nok.
Pigen kommer hjem og bliver udspurgt af familien. Så finder hans mor ud af at hun kommer fra en helt almindelig familie, faktisk er hendes forældre ikke rige. Så bryder helvede løs. Mor skælder sønnen ud og siger at han da ikke kan komme hjem med sådan en pige der ikke kommer fra en velhavende familie. Det er en ommer, for hende kan han under ingen omstændigheder være sammen med og mor er meget skuffet. Alt det foregår foran den stakkels pige der skal sidde og høre på den svada.
Der er jo egentlig kun 2 valg for fyren, mor eller kæreste. Han er så en af de stærke, for han vælger kæresten. De har egentlig begge et godt job, begge har alligevel fået en uddannelse, selv om de kommer fra fattige familier. Sammen skal de nok klare sig, selv om de også skal forsørge forældrene. Der er stadig et stykke vej for kineserne, gamle traditioner lader sig ikke bare ændre, selv om mange unge går imod strømmen. På meget kort tid har folk fået muligheder som slet ikke fandtes for bare 25 år siden, det er nok også svært for de gamle at acceptere det.

Kvalitet

Det vil næsten være synd at få mig hjem til Danmark igen, for efter en del år i Kina, kan man godt blive lidt hysterisk med kvalitet. På arbejde mærker man ofte at kineserne for enhver pris vil vælge den billigste løsning, altså den der er billigst i dag, det kan sagtens komme til at koste 2-3 gange mere i morgen, men det skal vi ikke bekymre os om i dag.
Der er åbnet en tunnel under banegården og det er en fin 3 sporet vej der sparer mig for en del trafik. Problemet er bare at det sjældent er alle 3 spor der er åbne, de plejer at arbejde på tunnellen i en af siderne. Indvendig er den beklædt med klinker og de falder af. De er hver uge ved at skifte klinker og går og banker for at finde dem der sidder løse. Det virker typisk på mig, man går simpelthen ikke arbejdet ordentligt, så hellere lave 1000 lappeløsninger senere. Af samme årsag er jeg ikke længere tilknyttet det kinesiske firma jeg arbejdede for før, uanset hvad ville da altid lige se om de ikke kunne løse tingene med tape og lidt ståltråd.
Dengang firmaet fik 12 containere med højttalere til over 8000 Kr/stk retur, så fik vi godt nok ny fabrikschef, men produktionen kører stadig som den plejer.
Nu hvor man mærker krisen, også i Kina, så overlever dem der formår at tænke bare lidt længere frem i tiden, end til i morgen.