lørdag den 20. september 2008

OL i mælk

Først nu er jeg tilbage efter en lang sommerferie. Først i Danmark, så 1 måned i Kina, så faktisk trænger jeg først rigtig til ferie nu.
Det var fantastisk at opleve hvor godt det gik med OL2008 i Beijing. I betragtning af hvor stort et arrangement det har været, så har de klaret det med topkarakter. Der var mange ting at være bange for, ikke mindst terror. Kina havde bestemt ikke lyst til at blive husket for den slags, så sikkerheden var nok bedre end den kunne have været noget andet sted i verden. I Danmark kan vi ikke tilbageholde eventuelle terrorister på en mistanke, det har kineserne bestemt ikke problemer med. Jeg gætter på at alle der blot har været under mistanke, har set det indvendige af et kinesisk fængsel, indtil legene var slut. På det punkt sakker demokratiet jo lidt bagefter, men jeg vil nu helst ikke bytte alligevel.

Bagsiden af medaljen har så vist sig nu, mælkeskandalen. Vi har faktisk købt pulvermælk til min søn, men det er slut nu. Godt nok har vi købt et amerikansk mærke, men det er lavet på licens i Kina og så hjælper det vist ikke meget.
Rigtig mange børn er blevet syge og flere er døde af den forgiftede mælk. Jeg kan heldigvis stadig undres over hvad folk vil gøre for bare lidt flere penge. Jeg kunne forstå hvis det havde været helt fattige mennesker der virkelig ikke havde penge, men dem der har været involveret i skandalen, har jo rent faktisk haft penge nok.
Folk er meget oprørte over den her sag og jeg kan mærke at kineserne ikke er blevet mere venligt stemt over for regeringen. De vidste det jo faktisk inden OL, men valgte at lægge låg på sagen. Sjovt at de ikke havde lært noget af SARS udbrudet, som de ellers håndterede ret godt.
Min søn har det heldigvis fint, men det er slut med mælke erstatning og vi køber KUN mælk fra enkelte mejerier. Dem der ikke har været med i skandalen, kan slet ikke følge med efterspørgslen nu. Det meste er fjernet fra hylderne og det er ikke sikkert at forbrugerne nogen sinde får tillid til mælkepulver fra Kina igen.
Jeg eksporterer lidt forskelligt, men enhver form for madvare eller ting til børn, vil jeg slet ikke røre ved. Selv om man gør alt for at kontrollere at tingene er i orden, så kan man blive snydt alligevel. Mattel prøvede det med legetøj og jeg vil ellers tro at en så stor amerikansk virksomhed, har bare lidt styr på tingene. Vi har nok ikke set det sidste af den slags, men kineserne skal godt nok passe på efterhånden. Der er mange andre lande i østen der gerne vil med på opturen i Kina og den slags ting hjælper jo de andre lande godt på vej.