fredag den 1. august 2008

Ferie

Så er det tid til ferie i Danmark og som altid er det den dejlige by der bliver besøgt.
Jeg glæder mig til at komme hjem i kulden for en kort stund. Jeg har godt nok set at folk piver over de "høje" temperaturer, men når vi topper ved 42, er det svært at høre på klynk over 28 grader i 2 dage.
Sidste weekend var jeg ude med en kollega. Vi mødtes med hans ven og spiste på en tysk restaurant. Hjemmelavet øl og "Scweinehaxen mit knödel" kan faktisk godt gå an, bare ikke for tit.
Kollegaens ven betalte, han insisterede på det. Jeg havde aldrig mødt ham før, så egentlig havde jeg det lidt underligt med det, men man deler normalt aldrig en regning i Kina. Så kom jeg til at tænke på en anden oplevelse jeg havde i Shanghai. Har jeg skrevet om det før, så fortjener det alligevel at blive gentaget. Vi sidder på en ikke helt billig restaurant i Shanghai. (Læs-DYR, der findes ikke noget billigt i Shanghai) 70 Kroner for en stor fadøl, så har vi niveauet.
Da vi når til kaffen kommer der pludselig 3 Cognac, dem har vi ikke bestilt. Tjeneren forklarer at det er fra nabobordet, så vi siger naturligvis tak. Et yngre kinesisk par fandt lige på at de ville give os en Cognac, helt og aldeles uden bagtanker. Jeg tror det var fordi vi var udlændinge.
Der er forskellen, der er kinesere der vil snyde dig for hver en mønt og så er der dem der er jordens bedste mennesker og som virkelig gør det værd at leve her. Jeg tænkte på hvor mange udlændinge der har oplevet det i Danmark?

Benzin igen igen

Krisen kradser i Kina, benzinen stiger op mod normale priser, uden tilskud fra staten. Godt det samme, for det koster altså penge at fastholde en kunstig lav benzin pris.
Faktisk har vi fået et ordentligt hak op i prisen, selv om det, set med danske øjne, er rene tilbuds priser. Jeg kan huske da jeg gav 3,86 RMB for en liter benzin, gang selv med 0,7 får at få prisen i Kroner. Nu er vi oppe på 5,96 RMB. Min kone ringede i går aftes, helt i panik. Hun havde snakket med en fra avisen og han fortalte at prisen steg til 8 efter midnat. Nu skulle jeg virkelig skynde mig at få tanket. Jeg havde nok plads til omkring 30 liter i tanken, så jeg var knap så panisk, men jeg kørte da forbi tanken. Et hurtigt skøn, omkring 200 biler i kø ved tanken. Så kunne jeg jo hurtigt regne ud at de 60 RMB (40 Kroner) jeg kunne spare, skulle bruges på at holde i tomgang i 3 timer. Kører motoren ikke, så er det farvel aircondition. I går aftes omkring kl 21.30 var der 32 grader.

Jeg trøstede min kone med at der så var RIGTIG god plads ved tanken i dag og det var der også. Jeg tankede her til middag til nøjagtig samme pris som i går. Ikke en øre var det steget, selv om jeg godt er klar over at det kommer. Men sådan kan der opstå panik, når et rygte går.
Det har jeg grint lidt af, men desværre står det jo langt værre til i Danmark.

Så skamme jeg mig over at være dansker. Hvor lavt kan man synke for en smule penge. Det er jo klokkeklart tyveri, alligevel holder så mange mennesker i kø. Hvis nu kassedamen i Bilka var væk, så er man jo stadig ikke i tvivl om man godt må tage varene uden at betale. Jeg kan blive gal over at kineserne har så mange problemer med simpelt tyveri, men åbenbart er det værre i Danmark.