lørdag den 26. april 2008

fup og svindel

Kineserne har hæftet sig meget ved en episode fra sidste uge. En cykeltaxi er blevet snydt, hvis man kan kalde det sådan. Først troede jeg der var Italienere på spil, men der er åbenbart andre lande i Asien med valuta der er det samme værd.
Cykal taxa manden havde vekslet penge for et par udlændinge og var åbenbart lidt optimistisk hvad angår kursen. Euro og Dollar er mere værd end kinesiske RMB, så langt er alle med., men manden havde vekslet penge for dem som åbenbart svarer i værdi til Lire. Så er kineserne naturligvis i oprør og skriver om det i aviserne.
For 2 uger siden havde jeg forretnings besøg af et par danskere, de tog videre til sydkina og fandt en taxa til deres hotel. 800 kom de af med. Har man en smule kendskab til Kina, så ved man at det kunne have erstattet flyveturen og dermed været billigere at køre med taxa hele vejen, frem for at have fløjet. Fra Suzhou kan man tage en limousine service til lufthavnen i Shanghai og det koster ca 500. Det er en tur på 130 Km, så 10 minutter i Taxi kan på ingen måde koste i nærheden af 800. På den anden side, skulle aviserne skrive om de udlændinge der bliver snydt hver dag, så havde de ikke spalteplads til andet.
Det er jo aldrig sjovt at blive snydt, men kender man en smule til cykeltaxi i Kina, så har man ikke ondt af manden. Ingen tvivl om at han havde håbet på at snyde den dumme udlænding på det groveste, men skal man veksle penge, så er det nok smartest at kende kursen, inden man kaster sig ud i at lege bank.
Her i byen koster en taxa 1,8 RMB pr. kilometer, altså omregnet ca 1,2Kr, så for at bruge 800, skal man altså have en rigtig stor by, med store afstande fra lufthavn til hotel. Mine forretningsfolk er hverken de første eller de sidste der bliver snydt noget så grusomt i Kina, men vi kommer nok til at vente længe på at en kinesisk avis skriver om det.

torsdag den 17. april 2008

korruption

Nu har jeg lige læst lidt om Brixtofte dommen og ved ikke helt om jeg skal grine eller græde.
Lige ved siden af hvor jeg bor, ligger de lækreste villaer. Mange af dem har det en ejendomsmægler vil kalde "herlighedsværdi", jeg kalder det egen bådebro ned til søen. Jeg indrømmer at jeg er en smule misundelig på de huse, for de er rigtig flotte og har en perfekt beliggenhed. Selv om de nok ligger en smule over min økonomiske formåen, så ville jeg stadig ikke kunne købe dem hvis jeg havde pengene til det.
Alle husene er tomme og det har de været siden de var færdige for omkring 3 år siden. Det er ikke fordi de ikke kan sælges, for alle husene har skam en ejer. Dem der har husene er folk fra det offentlige der har modtaget dem i bestikkelse, "kommision", gave eller hvad man nu skal kalde det. Problemet er at ingen af dem har en løn der tilnærmelsesvis kan købe et hus i den prisklasse, så derfor vil der nok blive set lidt skævt til dem, hvis de faktisk boede i huset. Det svarer lidt til at en enlig mor på bistandshjælp, købte en villa på strandvejen.
Men der er ikke en løbende ejendomsskat i Kina, derfor kan de bare beholde husene og vente på at de stiger i pris. Således er et helt kvarter med luksushuse nu gabende tomt.
Offentligt ansatte i Kina får Brixtofte til at ligne en mønsterelev i en katolsk søndagsskole, for her gælder alle kneb. Det der giver status i Kina er enten magt eller penge. Magt har man ved at arbejde for det offentlige, skal en virksomhed have en tilladelse til at bygge til, så sidder man allerede på en guldmine. Problemet er at alle accepterer det og alle ved at det foregår på den måde, men ingen gør noget ved det.
Det kan være svært at se på en gang imellem, for en, trods alt, rimelig retskaffen dansker.

onsdag den 16. april 2008

Lidt opdateringer

Jeg vil lige følge en smule op på et par tidligere indlæg.
Min kone fik jo leget kirsten giftekniv med sin bror, men det er nu ikke gået så godt. Pigen kommer stadig rendende i butikken, men min svoger er ikke alt for begejstret for hende. Hun er alt for sukkersød mener han og jeg må give ham lidt ret.
Der er så en anden pige der kommer meget i butikken. Egentlig er der ikke noget unormalt i at en pige kommer meget i en tøjbutik, jeg er lige ved at tro det også sker i Danmark. Men hun har selv en butik lidt længere nede af gaden og sælger faktisk også tøj. Jeg tror ikke hun kommer for at spionere, for det er faktisk sjældent at hun kigger på tøjet.
Min stakkels svoger, han er under opsyn af hele familien. En dag var han ikke hjemme for at sove og alle ville straks vide hvor han havde været. Jeg har sagt til min kone at hun skal lade ham være, manden er 33 år, jeg vil mene at man er gammel nok til selv at finde ud af tingene.


Den anden ting der er lidt nyt om, er bulen i min bil. Faktisk er det nye at vi nu ved at der ikke er noget nyt, men det er jo også nyt.
Hende der ramte bilen stak jo af, men min svoger fik nummeret på bilen. Når politiet nu ringer til hende, så tager hun ikke telefonen. Politiet har så forklaret at de ikke kan gøre noget. Jeg ville vide om de ikke vidste hvor hun boede og jo det gjorde de skam ud fra nummerpladerne. Det hjælper os så ikke, for politiet gør ikke noget. Det der nu sker at vi venter indtil hendes bil skal til syn. Bilerne skal synes hvert 2. år, så der kan altså gå op til 2 år.
Så spurgte jeg min kone om det nu ville hjælpe. Det mente hun, da damen jo skulle betale og møde op til tiden i synshallen. Nu bestikker man i forvejen medarbejderne i synshallen med cigaretter, så jeg kunne forestille mig at 100 RMB ville få medarbejderen ved computeren, til at "overse" den sag der verserer omkring en påkørsel.
Egentlig er jeg ligeglad, et par 100 RMB kan udbedre skaden til en rimelig tilstand og det har vi allerede gjort.
Jeg spurgte så min kone om jeg bare skulle stikke af hvis jeg kørte ind i en bil, men det mente hun bestemt ikke var en god idé. Jamen, sagde jeg, vi er jo flyttet siden vi indregistrerede bilen og man melder jo ikke flytning, så hvis de vil finde os, så kommer de på den gamle adresse. Det kunne hun ikke sige så meget til, men jeg forsikrede hende om at jeg ikke ville stikke af hvis jeg rammer nogen

Den kloge narrer?


Jeg faldt over et godt tilbud i dag, eller det troede jeg da. Først tænkte jeg at det da virkelig var for dumt, men når jeg tænker over det, så er det nok mig der er den dumme.
Jeg har købt en pakke med batterier og så en fin lille LED lampe. Den var på tilbud og luk lige øjnene hvis batterier er dyre i Danmark, for den kostede 14 kroner, altså for 12 AA batterier og lygten. Det er forresten ganske udmærkede batterier, der holder i lang tid, så ikke noget at klage over der.
De har jo heller ikke lovet mig noget, fejlen ligger i at jeg regner med at det er smart. Jeg burde efterhånden vide at det er der ikke noget i Kina der er. Helt ærligt, når man ser sådan en pakke, regner man så ikke med at batterierne faktisk passer i lygten? Det gjorde jeg.
Men nej, lygten bruger AAA batterier, altså måtte jeg købe en ekstra pakke af dem. Og så kom jeg til at spekulere på hvem der egentlig var smart. Er det mig der kunne se det smarte i at batterier og lygte passer sammen, eller er det producenten der har narret den dumme dansker til at købe en ekstra pakke batterier.
Som jeg ser det, så står der 1-0 til batteri firmaet.