fredag den 28. marts 2008

Fisk


Svigerfar har længe ønsket at fiske lidt og nu er foråret kommet så vi har købt lidt udstyr til ham. Det blev til en god stang med hjul, en sammenklappelig stol, en stor taske til det hele og en masse kroge, flod og blink. Nu er han klar og har været i gang i et par uger. Først var det lidt svært ikke at grine, for det var nærmest guppyer han kom hjem med. Jeg troede først at han bare havde skovlet dem op med nettet, for man kan se en masse af de små fisk i søen, men han havde skam fanget dem en ad gangen.
De er også blevet spist, dog ikke af mig. Men nu har han vist fået taget på det, for han har fået et par noget større på krogen. De var meget begejstrede, for den fisk han havde fanget, koster normalt 60 Kroner pr. Kg. Først mente han at det var alt for mange penge at bruge på udstyr, vi betalte 220 Kroner for det hele. Nu varer det ikke længe før det har tjent sig ind, så han er ekstra glad.
Fiskene er trods alt omkring 30 cm lange og fanget i vores egen "lille" sø inde i haven hvor vi bor. Den er egentlig pæn stor, der er mere end man kan se på billedet, men i forhold til de andre søer i området, er det her en vandpyt. Den største sø ved Suzhou hedder TaiHu og er på størrelse med Fyn.

onsdag den 26. marts 2008

Diesel


Jeg tror der er mangel på diesel for tiden, for ofte oplever man tumult agtige køer omkring tankstationerne. Det er lastbiler der ikke bare blokerer selve tankstationen, men hele vejen på begge sider. Der kan være over 1 kilometer kø til en tankstation, så jeg tænker på hvor lang tid man skal vente, hvis man er bagerst i køen. Det tænker kineserne naturligvis også på, så mange prøver naturligvis at komme uden om og derved fylde så meget af selve vejen som muligt.
Her kommer jeg fredeligt kørende på en landevej og det er vigtigt at bemærke at der er tale om en ganske alm. landevej med 1 spor i hver retning. Det kan man ikke se på billedet.
Når der opstår kø i Kina, så laver man blot et ekstra spor, også selv om man så kører i modsatte side af vejen. Nu har vi så 4-5 spor med biler der kommer hen imod indsnævringen. Problemet er bare at det samme sker på den anden side og så har vi det totalt kaos som kun kineserne magter at frembringe.
Alle de gange jeg har bandet over de tomhjerner der åbenbart alle har fået et kørekort. De vil alle først frem, men alle ender med at komme senere hjem.

tirsdag den 25. marts 2008

Elektronik

Jeg er et par gange blevet spurgt om jeg kan tage ting med til Danmark. Folk har den opfattelse at alt er billigt i Kina, men det er langt fra tilfældet. Alt inden for computere, kameraer og elektronik er faktisk i forvejen meget billigt i Danmark.
Da jeg købte mig en printer var jeg efterfølgende på nettet for at se hvad den kostede i Danmark. Der var en forskel på omkring 50 Kroner og det var billigst i Danmark, men dog ikke nok til at jeg kunne ærge mig.
Denne gang var det noget værre, for jeg har lige købt en GPS. Jeg gik efter en model der kunne bare lidt på engelsk og hvor det ikke var kinesiske tegn man skal indtaste. En Garmin faldt valget på og vi fik undersøgt lidt priser. Min svoger kender en der arbejder i et stort elektronik varehus i hjembyen og han kunne oplyse butikkens indkøbspris. Så havde vi lidt at forhandle om. Prisen i butikken var noget højere, men han kendte en der arbejde der, så vi kunne få prisen noget længere ned. Vi endte med at få 600RMB i rabat og jeg tog glad hjem med mit køb. På edbpriser.dk kunne jeg så konstatere at den samme GPS koster nøjagtig det halve af hvad jeg gav for den, endda efter at vi havde presset prisen helt i bund.
Naturligvis er der kort over Kina, måske er det fordi det er større. Nej, det er nu ikke derfor, for jeg kan få et nyt kort for 200 Kr.
Men lektien lært, er det muligt at vente med den slags indkøb, så skal det gøres i Danmark. Dog ville jeg nok ikke have haft held af at slæbe min laserprinter med ombord på flyveren.

fredag den 21. marts 2008

Buler

Det måtte jo komme, en bule i bilen er nok ikke til at undgå i Kina. Til alt held var det ikke i min nye bil, den er nu 2½ måned gammel, for var det her sket for mig, så havde uheldet i alle tilfælde ført til personskade.
Min stakkels svoger har fået min gamle bil, selv om den nu ikke er så gammel endda. Den er vist fyldt 2½ år så den burde have et par gode år endnu, selv om den er kineser. Min svoger fik sit kørekort den 24. December sidste år, så han er ikke den mest erfarne, men til gengæld en af de mest forsigtige. Jeg har kørt med ham og det tyder på at mine udgydelser omkring trafikken trods alt har smittet af på ham. Ja ja, om 2 år suser han sikkert over for rødt som alle andre, overhaler inden om i nødsporet eller på cykelstien, kører på fortovet med hornet i bund, bakker 500 meter på motorvejen når man har mistet en afkørsel eller bare opfører sig som den totale hersker af vejnettet som alle andre kinesere.
Han holder for rødt lys i et kryds og det er jo faktisk en god idé. Naturligvis er der en der ikke kan vente på at der bliver grønt, så hun suser op på siden af ham og vil mase sig forbi. Der er så ikke plads nok eller også er det galt med øjemålet, for hun trækker sin kofanger 2 meter hen af siden på min bil. Der stopper hun så og kigger på min svoger, men travlt har hun jo, så hun gasser op og fortsætter over for rødt. Min svoger ville egentlig prøve at fange hende, men som ny billist var han ikke indstillet på at køre ræs og der var også stadig rødt lys.
Min svoger har mange gange vist at han er en ret kvik fyr, så han nåede at få nummeret på bilen. Han har så været på politistationen for at anmelde det, 2 meter lang rød skramme hen ad siden på min bil er faktisk ikke noget jeg har lyst til at betale i dette tilfælde. Det er rasende billigt at være på værksted i Kina, så det er ikke så meget pengene. Nå, politiet får nummeret og bekræfter at det passer på en rød bil, så de ringer til ejeren. Hun tager telefonen, men da hun finder ud af at det er politiet, så smækker hun straks røret på. Min svoger skulle skrive hvad hvad der var sket og åbenbart havde han skrevet en mindre roman og fået alle betjentene til at grine over historien. Så smækker hun røret på over for betjenten, men som han sagde: "vi ved hvor hun bor" Jeg gætter på at udfaldet allerede nu vil være til vores side, men igen, man ved aldrig hvad der sker i Kina.

tirsdag den 18. marts 2008

Tibet og oplysning.

I morges sad familien klistret til fjernsynet. Jeg kunne høre at der handlede om Tibet. De var meget forundrede over hvad de hørte, det var fra et pressemøde med formanden hvor han svarede på spørgsmål fra pressen (også den udenlandske).
Jeg fortalte at jeg havde læst rigtig meget om det i stort set alle online aviser på nettet, men min kone var meget uforstående. Hun havde jo tit set nyhederne på fjernsynet og der havde de slet ikke nævnt noget. Hverken i vores lokal tv eller på de kinesiske landsdækkende kanaler.
Det kunne jo ikke overraske mig, vi fik (endnu) en snak omkring det vi kalder ytringsfrihed og om hvordan hele verden lige for tiden ikke er vildt begejstret for Kina. Også om at de skulle passe lidt på nu hvor OL nærmer sig. Jeg læste at bl.a. Steven Spielberg havde trukket sig som konsulent for legene, det er der flere der kan finde på nu. Men alt det her aner kineserne naturligvis intet om. Lige så lidt som de aner at Flemming skriver en blog fra Kina, for den er nemlig også censureret. Ja ikke kun min, så slemme ting skriver jeg vist ikke, men hele googles blogspot er ikke tilgængelig her fra. Den var åben da jeg lagde min blog her, men alle mennesker kan jo skrive lige hvad de har lyst til og det går naturligvis ikke. Jeg skriver så indlæggene på en anden side, men jeg kan faktisk ikke selv se min blog.
Vi har snakket om en bog som jeg ville ønske at min kone kunne læse. Det kan hun ikke, ikke fordi hun ikke kan læse, men fordi jeg ikke skal i 100 meters afstand af den bog og samtidig befinde mig i Kina. Endnu mindre skal jeg have den med over grænsen, selv om vi nu meget sjældent bliver kontrolleret. Hellere stoffer eller for meget sprut, men den her bog på engelsk eller kinesisk i min kuffert, kunne meget vel sætte en brat stopper for mit ophold i Kina.
De vilde svaner.
Sandheden er ilde hørt, specielt i Kina.
Og for at fuldende mit lidt sure opstød i dag, så ville jeg lige vise min kone en sjov film med en kinesisk pige fra youtube. Gæt hvilken side den såkaldte "great fire wall of china" har valgt at slå ned på i denne uge.
Man tror sikkert at det kinesiske internet er begrænset i forhold til porno og den slags, det er nu slet ikke tilfældet. Faktisk har de et mere afslappet forhold til den slags end folk nok forestiller sig. I dag gik jeg i supermarkedet og igen viste de reklamer på fladskærmene rundt omkring i butikken. Også i dag var det for Durex kondomer, men måske hænger det sammen med deres 1 barns politik.

tirsdag den 11. marts 2008

Hvordan klæder man sig i Kina

I dag så vi en mand der havde shorts på. Min kone var sikker på at det var en udlænding og det var det da også. Hun mente at en kineser aldrig ville gå i shorts på denne årstid. Nu er det bare sådan at der har været rigtig varmt i dag, faktisk 25 grader i skyggen. I solen var det endnu varmere, vi sad faktisk og svedte da vi spiste frokost uden for. Ud fra den betragtning var det egentlig meget fornuftigt at gå i shorts, men for Kineserne følger man altså årstiderne.
I vores butik har vi også mærket det. I efteråret begyndte vi at sælge varmt tøj, store sweatre og varme jakker. Jeg havde lidt svært ved det, for der var på det tidspunkt stadig over 30 grader. Men det var pr. definition efterår og så købte man varmt tøj. Og gik med det.

Nye dyr.

Jeg har helt glemt en ting, man bliver vant til mange ting her, men det her er jo faktisk noget særligt.
De har fået en Panda i vores lokale zoo og det er jo rent faktisk ret stort. En lille skikkelig fyr der sidder og spiser bambusskud. Normalt vil jeg ikke anbefale zoo til folk der kommer til byen, for det er ikke det pæneste sted og dyrene har alt for lidt plads. Den nye Panda har dog noget mere plads end de andre, det er jo nok det mest kendte dyr fra Kina, så de vil passe godt på den.
Dyrene har jo specielle egenskaber og er noget kineserne går meget op i. Der er godt nok ikke noget der hedder Pandaens år, men alligevel er det en særlig ting i Kina, for der er jo ikke ret mange tilbage af dem.
I går kaldte jeg vores lejer for en drage, det mente min kone ikke var så godt. Dragen er nemlig et godt dyr og kineserne er glade for drager, selv om jeg ikke har mødt nogen der rent faktisk har set en.
Vi har lige overstået grisens år, der denne gang var meget nedtonet for ikke at vække vrede hos muslimerne. Hvert 12 år er det jo grisens år, men for 12, 24, 36 år siden, var der ingen problemer med grisens år, det har jo eksisteret i flere 1000 år så hvorfor skulle det pludselig være et problem. Men det var det, reklamer med glade grise der fejrede grisens år blev stoppet. Sørgeligt at man skal miste ældgamle traditioner, fordi en flok utilpassede unger pludselig bliver fornærmede.

mandag den 10. marts 2008

Der ER drager i Kina!!

Vi har lejet en lejlighed ud til et par fra Finland, d.v.s. han er finne og hun er kineser. Hun har boet sammen med ham i Finland i 2 år og nu skal han hjælpe med opstarten af et firma her i byen. De var lidt krævende med ting vi skulle købe til lejligheden, mest fordi det kan være at de kun skal bo der i 3 måneder. Alligevel har vi købt en ovn, tørretumbler, ekstra garderobeskab til stuen, ekstra sovesofa til arbejdsværelset og mørklægnings gardiner. (Der er vel mørkt i Finland, så de føler sig hjemme når det er mørkt).
Han kom og vi tog godt imod ham og fik vist ham hele lejligheden. Vi kørte en tur rundt i byen med ham, for at vise hvor de forskellige ting var henne, supermarked, bank, restaurant o.s.v. Vi viste ham de kort der var nødvendige for at betale for vand, gas og el og forklarede hvor de kunne henvende sig hvis der var problemer, haven har en administration der tager sig af husene, nøgler og lign. Vi fik tegnet de vigtigste steder ind på bykortet, så han kunne finde rundt i byen og vi ville tage med ham på politistationen for at blive registreret.
Konen kom først i weekenden og nu kommer dragen ind i billedet. Sent Fredag aften 23.00 ringer hun til os og skriger som en gal. Der var ikke vand i lejligheden, så hun regnede med at de ikke havde betalt. I Kina betaler man forud for både vand og gas, når pengene er opbrugt, så lukker måleren. Det var nu ikke tilfældet, vi havde betalt både gas og vand og der var nok til de første 2 måneder, endda uden beregning. Det sker i Kina at der ikke er strøm eller vand, det er dog sjældent. Denne gang skete det så, for alle lejligheder var uden vand i hele området. Det kunne vi jo ikke gøre meget ved, selv om jeg udmærket kunne forstå at det var irriterende.
Igen dagen efter hylede hun op over at vi ikke havde givet dem kort til at betale for vand, selv om vi var ret sikre på at de havde fået det hele. Vi gennemgik alt sammen med manden og sørgede for at alle kort og papirer var der. De var 110% sikre på at de ikke havde fået kortet til vand, så vi måtte lave et nyt kort til dem og betale for det. 20 minutter efter at vi havde fået nyt kort, ringer hendes mand. Kortet lå i hans lomme, men i en anden jakke. Det var nu stort gjort af ham, havde konen fundet det, så var det blevet smidt væk og det havde stadig været vores skyld det hele.
Konen er stadig rasende på os og spyer ild ud af munden og nægter endda at sidde ned sammen med os. Nu har de så endda fået købt en trådløs router til internet og nu mener hun at det er vores opgave at få den til at virke, selv om det er noget de selv har købt. Manden har undskyldt flere gange, han kunne jo godt se at de rent faktisk havde fået kortet til vand og at hele bydelen er uden vand, heller ikke er noget vi har gjort for at genere folk.
Jeg venter i spænding på hvad der sker når de løber tør for toiletpapir, for det er vel også min opgave som udlejer

fredag den 7. marts 2008

Hvor er fabrikken

Jeg har tit haft en diskussion med min kone omkring planlægning. Hun mener at jeg vil planlægge alt, jeg mener at vi bare kunne lave en aftale, inden vi kører 100 Km for at finde ud af at hende vi skal snakke med, ikke er der den dag. I går skulle vi besøge en tøjfabrik, en veninde havde en kontakt og vi kunne få lov til at købe tøj derfra. Da vi kom til fabrikken mente jeg at vi var kørt forkert, for der var faktisk ingen fabrik. Der var resterne af en bygning uden vinduer eller døre. Vi konstaterede så at den var ved at blive revet ned og produktionen var flyttet til et andet sted, men hun vidste ikke hvor. Her kommer min telefonopringning ind i billedet, for hvor er vi kørt forgæves mange gange. Alligevel nægter min kone at planlægge noget som helst, det gør naturligvis hverdagen lidt mere spændende, men også lidt mere travl end egentlig nødvendigt.

Bøde

Mærkeligt nok er det ikke mig der har fået en bøde, jeg kører ellers snart som en rigtig kineser. På en fabrik har en pige lige fået kørekort og tager rundt og kontrollerer andre fabrikker. Hun har haft kørekortet i en måned nu og har lige fået en bøde. Ikke for at køre over for rødt med 50% for høj fart, med hornet i bund, som man ellers ville tænke når man ser trafikken. Hun havde tøjprøver i bilen og havde et bundt strikkede trøjer på bagsædet. Bilen er en personbil og ikke indregistreret til varetransport, så det er altså forbudt.
Man må naturligvis godt have 2 geder, 3 børn og et får på bagsædet af bilen og der er ingen krav om sele på bagsædet, men strikkede trøjer, nej. Når man ser hvad folk ellers kører rundt med, så er man også sikker på at politimanden har haft en rigtig dårlig dag. Han har nok fået en ordentlig omgang skæld ud af konen inden han tog på arbejde, for man oplever ting der er 100 gange værre. Man kan jo sagtens være 4 på en scooter, børn kan stå op imens man kører på en knallert og der er fin plads til 2 små børn på benzintanken. Ingen kunne drømme om at spænde børn fast i en bil og man læsser indtil det hele er med, der er ikke noget der hedder "det er der ikke plads til".
Næste gang jeg tager jakken af i bilen, så må jeg hellere huske at smide den i bagagerummet.