onsdag den 30. januar 2008

Mere sne

Nu er det gået helt galt med vejret, stort set alt er kaos for tiden. Vi har faktisk fået rigtig meget sne, over 10 Cm. I starten var det tøvejr og sneen var tung. Nu er mange bygninger ikke ligefrem over dimensionerede i Kina, så snetrykket har taget livet af en del tage og særligt små blik skure. Men værre blev det da vi nu har fået frost midt i det hele. Først var de så glade i byen, for de har faktisk materiel til snerydning. Bilen er 10 år gammel, ja de har kun den ene, og så har den holdt i garage siden den blev købt. Men for 2 dage siden kom bilen i brug for første gang nogen sinde. Lidt af en opgave, så de havde også udkommanderet et hav af mennesker med skovle.
Forestil dig en motorvej med 3 spor og så 20 kinesere med skovle. Tager det lang tid?
Først gik det fint nok med trafikken, men der kunne man også se sneen. Da det meste nu er ved at være ryddet, så kører folk friskt til igen. Frostvejr sammen med smeltevand giver noget der kunne bruges til skøjteløb. De har ikke biler med saltspreder, så jeg så en lastbil med 5 mand i ladet og hver sin 50Kg. sæk med salt. Ikke effektivt.
I går var de fleste broer lukket om aftenen, så jeg holdt pænt meget i kø. Jeg kunne se flere på vejen ind til byen, der ikke helt havde afstemt hastigheden til forholdene, de holdt på kryds og tværs. I dag var det ikke bedre, ren is uden for byen og lastbiler, busser og personbiler snurrede rundt. På en eneste dag er der sket 1300 uheld i byen, det fortalte de lige til aften i fjernsynet. Forsikringsselskaberne får nok ikke rekordoverskud i år, for det er mange steder i Kina at vejret går amok. I en sydligere provins kig det ud over busser og toge. 800.000 mennesker kunne ikke komme af sted til Kinesisk nytår. Tænk på det næste gang der er kø på banegården.

søndag den 27. januar 2008

Sne

Jeg var lige ved at skrive noget om trafik forleden, jeg ville skrive noget om at det ikke var nødvendigt at folk kom på glatførekursus her, men det må jeg æde i mig igen. Jeg har aldrig set så meget sne i Suzhou før. Nu er det ikke voldsomt i forhold til Danmark, eller det nordlige Kina, men her er det altså sjældent at det sker. En af vores medarbejdere i tøjbutikken kommer fra Suzhou og hun kunne ikke mindes at have set så meget sne i de sidste 20 år. Der er lige omkring 1-2 graders varme, så det bliver ikke liggende så længe, men der var alligevel 5 cm på bilen i morges. Det sner endda rigtig meget endnu og det skulle blive ved i 1-2 dage endnu.
I morges var jeg alligevel overrasket, jeg havde regnet med at se uheld i hvert kryds vi skulle igennem, men folk kørte virkelig langsomt. Naturligvis var der et par stykker der var kørt sammen, men langt fra som jeg havde forventet. Nu er det nok også første gang for langt de fleste, dem der kører bil har ikke haft kørekort i 15-20 år.
Det er faktisk helt hyggeligt, selv om det nok giver endnu større kaos op til kinesisk nytår. Alle skal hjem til familien, det kan ofte være 1-2000 km væk. I går aftes viste de i fjernsynet, hvordan folk sad i kø og ventede på at købe billet til toget eller bussen. Billetsalget var lukket, så folk ventede bare for at have en chance for at få en billet. Man kan ikke købe i god tid, så det er bare om at stille sig i kø.

Lov og orden

En historie har været diskuteret meget i den seneste tid. En taxachauffør kommer kørende en aften og ser en mand der ligger på vejen. Det er an gammel mand og han regner med at han er faldet om. Taxa chaufføren skynder sig ud og ser til manden og ringer så til politiet. Det skulle han ikke have gjort.
Manden på vejen er død, lægerne mener har nar fået er hjertestop og samtidig slået hovedet da han faldt. Nu er mandens børn kede af det, så de vil have penge. Derfor vil de have taxa chaufføren til at betale 120.000 til dem. De mener at han måske har ramt manden selv, selv om der ikke er noget som helst der tyder på det. De går nu til en god advokat og kræver de 120.000 af den stakkels taxa mand. Taxa chaufføren ved ikke hvad han skal gøre, han har ikke penge til en dyr advokat. Han siger at der jo slet ikke er noget der tyder på at han har ramt ham og han ville jo bare hjælpe. Der kan de så godt se, der er jo ikke skyggen af bevis, så derfor vil de lade ham slippe med 60.000. Der står de så nu, når advokaten har sagt at han skal betale, så skal han af med penge. Taxa chaufføren har været til flere aviser og forsøgt at få hjælp fra det offentlige, men der er som om at alle holder sig væk fra sagen.
Den slags ting gør samtidig at alle mennesker passer sig selv. Er der sket en ulykke, så stopper man ikke for at hjælpe, man kan risikere at blive blandet ind i det selv, selv om man intet har med det at gøre.
Kinesernes største fjende er dem selv. Jeg læser lidt på et debatforum på China Daily, der snakkede folk om at hjælpe andre. De fleste var enige om at man skulle skynde sig væk, hvis der var nogen form for ballade. Hvis manden gennembankede sin kone på åben gade, så skulle man bare gå sin vej og lade som ingenting. Måske har de ret, fordi pludselig er man indblandet i noget, men det virker godt nok både koldt og usympatisk over for andre mennesker.

lørdag den 26. januar 2008

Rent vanvid

Jeg har tænkt over om jeg skulle lade være med at skrive mere om trafikken og om frustrationer over mine ansatte, men hvad pokker skulle jeg så skrive om.
I går var en dag som alle andre, jeg kørte ind til byen om formiddagen og efter 800 meter havde jeg set 2 scootere blive kørt ned. Altså en ganske almindelig dag uden noget usædvanligt.
Når der kommer an afkørsel, undres jeg over at scooterne ikke bare følger vejen, men i stedet kører ind ad afkørslen og så drejer ud på vejen i sidste øjeblik. På den måde har bilerne mulighed for rigtig at ramme dem i siden så de flyver endnu længere. Hvorfor scooterne så kører på motorvejen er jeg helt holdt op med at tænke på, det er naturligvis forbudt, men det er der jo så meget der er.
Egentlig var det vores rengøringskone det skulle handle om. Nu har hun fået ren besked, det er det eneste rene i den historie, for min lejlighed er bestemt ikke. Jeg køber alm. engangs karklude, men alligevel bruger hun et ærme fra en gammel t-shirt og det suger altså bare ikke meget vand. Sæbe er noget opreklameret noget, koldt vand og lidt knofedt er ganske udmærket til at fjerne olie og fedt. Hylder der samler støv behøver man aldrig tørre af og alt der over 1 meter over gulvet bliver forbigået. Hun kommer altid ½ time for sent og går 45 min før tiden, samtidig plejer hun at sove et par timer midt på dagen. Jeg er egentlig ligeglad med om hun kun er her i 5 timer, bare der bliver gjort rent. Nu har vi så haft vores 6. rengøringshjælp og prøver nu nummer 7. Efter kinesisk nytår altså, for allerede nu er alt ved at gå i stå.

lørdag den 12. januar 2008

Banker og politi

Jeg har egentlig haft færdsels politiet i Kina på en klar første plads hvad angår dovenskab og uduelighed, men de har fået meget skarp konkurrence på det sidste. Jeg har været i banken og det kan altså være noget af en oplevelse.
Først skulle jeg overføre penge til et firma, det troede jeg egentlig kunne lade sig gøre uden de store problemer. Først var jeg i Bank of China, men firmaet havde en anden bank. Selv om Bank of China er hovedbanken, så er det ikke muligt at overføre fra en bank til en anden. Så måtte jeg på jagt i byen efter China Construction Bank og fandt også en afdeling. Så startede problemerne først, for jeg skulle overføre US$ og det kunne KUN lade sig gøre fra deres hoved afdeling.
Jeg snakker så med firmaet og de siger at jeg bare kan overføre tilsvarende i RMB til en anden konto. Mig ned i banken igen. Her var der så noget der lykkedes, for jeg kunne rent faktisk godt betale. Det eneste jeg skulle var jo faktisk at sætte penge ind på en konto i deres egen bank, så det burde ikke være så svært. Da jeg kommer hjem og skal sende min kvittering til firmaet, så opdager jeg at de ikke har overført det rigtige beløb, der manglede ca 40 Kroner. Jeg havde endda vist dem min regning, det var på kinesisk så de burde forstå det, men jeg måtte jo ned dagen efter for at indbetale de sidste penge.
Eller det troede jeg, for nu var det ikke muligt at sætte penge ind på kontoen, for det var jo et firma og den slags konti kan man kun sætte penge ind på til hverdag. Det var lørdag, men bankerne har åbent hver dag, også søndag. Jeg måtte så igen vente til mandag, for igen at tage i banken og sætte de resterende knap 40 Kr ind.
En gang ville jeg også sætte penge ind på en konto, en privat konto altså . Jeg havde US$ med og ville sætte lidt penge ind i RMB. Det var ganske umuligt, det kunne simpelthen ikke lade sig gøre. Jeg spurgte om de så ikke kunne veksle mine $ og så bagefter sætte pengene ind, det kunne de godt. Man er ikke ansat i en bank for at tænke, kun for at gøre livet surt for kunderne.
Det værste er næsten at det også tager tid at sætte penge ind på en konto. Da jeg satte penge ind på en firma konto, fik jeg at vide at pengene nok ville være hos firmaet en 3-4 dage senere. Det var en konto i samme bank og firmaet ligger i nabobyen. Jeg ville jo mene at pengene skulle være på kontoen når jeg sætter dem ind, men ikke i Kina.
Nu har jeg bedt firmaet om at give mig et kontonummer som jeg kan bruge fra Danmark. Så kan jeg bruge netbank hjemme fra og jeg slipper for 3-4 bankbesøg, bare for at sætte lidt penge ind på en konto. Og jeg kan endda være så heldig at det går hurtigere at overføre penge fra Danmark, end hvis jeg selv går ned i banken.

tirsdag den 8. januar 2008

giftekniv part 3

Min svoger bliver udsat for lidt af hvert, men denne gang tror jeg nu egentlig ikke han er så sur. Han skulle mødes med pigen som min kone havde udset til ham og de tog af sted ved middags tid. Han var først hjemme efter midnat, så det kan ikke have været helt kedeligt. De havde naturligvis været på KTV bar (Karaoke) er der noget mere romantisk end at stå og bræge ind i en mikrofon sammen med den pige man lige har mødt.
Måske skulle jeg lige forklare konceptet omkring KTV, for det minder på ingen måde om karaoke i Danmark. Man er nemlig kun sig selv, altså ikke 50 gæster eller tilskuere. Man får et lille rum med typisk plads til 6-8 mennesker og et par sofaer. Så kan man sætte div. videoer på anlægget og så synge.
Men svoger har også været hjemme hos pigen, naturligvis var HELE hendes familie der også, da hun bor sammen med sin søster, der igen har forældrene boende.
Min kone er begyndt at referere til pigen som min svogers kæreste. Jeg spurgte om han også selv var klar over det, og det mente hun da, nu hvor de havde set hinanden 2 gange. Jeg tror historien slutter her og jeg lader min stakkels hårdt prøvede svoger få fred til sit kærligheds liv. Manden er trods alt fyldt 30, så mon ikke han snart er gammel nok til selv at klare den slags. Ellers kan vi være sikre på at min kone eller perifere bekendte nok skal træde til med en hjælpende hånd.

lørdag den 5. januar 2008

giftekniv part 2

En lille opfølger på historien om min svogers blind date.
Min svoger lugtede først lunten, da der pludselig var en ekstra person med i bilen, da vi skulle hjem. Han blev dog ikke sur, så pigen kan ikke være så frygtelig endda. Vi havde en fin middag og hyggede os med lidt god mad. Så skulle hun lige se lidt billeder af vores søn og fra vores ture til Danmark. Min kone fik pludselig travlt og efterlod sin bror sammen med vores gæst. De hyggede sig nu gevaldigt og fik snakket en del den aften.
Nu er det så weekend og min svoger har fået fri i dag. Vi ved ikke hvad han skal, men vi ved at han skal noget. Vi ved også at pigen har planer på samme tid, så mon ikke de skal mødes.
Min svoger er altså snart 32, så mon ikke selv han kan finde en fornuftig pige. Egentlig har han ikke manglet tilbud, det har bare været fra de forkerte.
En lille sjov historie fra Kina, da vi en dag søgte efter en bil på nettet, faldt min kone over kontakt annoncer. En pige søgte en mand og han skulle,
1. Have eget hus.
2. Have egen bil.
3. Have et vellønnet job
Ikke et ord om hvordan han skulle være som person. Der er mange kinesiske piger der går meget målrettet efter velstand, heldigvis er min svoger bestemt ikke interesseret i den slags, uanset hvor kønne de så end måtte være.
Nå men jeg følger med spænding med på sidelinien, selv om jeg nok ikke har så store forhåbninger som min kone og veninden der fik præsenteret pigen.

tirsdag den 1. januar 2008

Kirsten giftekniv

Jeg har lidt ondt af min svoger. I aften skal vi have middag, åbenbart fejrer kineserne nytåret mest den 1. januar. I butikken har vi en kunde der kommer ret ofte. Hun har en veninde som åbenbart kunne være noget for min svoger. Det ved han bare ikke endnu. Min kone har så aftalt at pigen kommer til middag i aften, for at de kan snakke sammen. Jeg grinte lidt af det. Min kone spurgte om vi ikke gjorde sådan noget i Danmark og jeg måtte jo indrømme at det var ret normalt......når man er 15 år gammel. Min svoger er trods alt 31, så mon ikke selv han kan mødes med en pige på en stille café, i stedet for at hun skal møde hele familien på en gang.
Men hun kommer i aften, faktisk skal jeg hente hende om en time. Jeg har indtil nu troet, at min stakkels svoger vidste noget om alt det her. Da jeg udspurgte min kone lidt, så måtte hun indrømme at hun ikke helt har fortalt ham om planerne endnu. Hun havde bildt ham ind, at det var meget vigtigt for mig, med en middag for hele familien den 1. januar.
Dog har de mødt hinanden før i vores butik, så helt fremmed er hun ikke, men jeg er alligevel spændt på hvordan middagen kommer til at gå. Jeg har lovet min kone ikke at grine, det er jeg også spændt på om jeg kan overholde.

Original musik og kopi

I dag hørte vi en sang i radioen og jeg grinte lidt af den. Min kone kunne ikke forstå hvorfor jeg kendte sangen, det var en helt ny kinesisk sang. Nej, det var det bestemt ikke, det var en sang fra engang i 80'erne hvor den var meget spillet, altså i Europa og USA.
Faktisk har jeg rigtig mange gange hørt sange der langt fra er nye, men blot er med en kinesisk sanger. Jeg har snakket med flere kinesere omkring kopiering. Egentlig er jeg ligeglad med at de kopierer stort set alt de kan komme i nærheden af, de skulle i stedet tænke på deres egen kreativitet. Jeg kom til at tænke på om der mon nogen sinde er skrevet en kinesisk popsang, altså hvor de selv har lavet både melodi og tekst helt selv, uden at stjæle sangen fra andre.
Kineserne ved jo ikke at der er tale om gamle sange, jeg tvivler på at den musik jeg hørte for 20 år siden kom til Kina på det tidspunkt.