fredag den 22. december 2006

Sådan sparer man penge

Kynisme og pengegriskhed finder man ikke mangen til, andre steder i verden, det håber jeg da ikke. I fjernsynet fortalte de om et trafikuheld, en mand havde kørt en dreng på 3 år ned. Det var ikke en bjergbonde der lige havde fået kørekort, han havde en Mercedes. Da han så havde ramt drengen, tænker han naturligvis straks på at det kan blive dyrt. Et kompliceret benbrud kan jo kræve mange operationer og måske skulle han betale til drengen i rigtig lang tid. Manden tog en hurtig beslutning og bakkede tilbage og kørte direkte over drengen. Så var han død og manden skulle kun betale én gang. Det værste er snart at han slap med 2 år i fængsel, mord straffes ellers med døden, men skal du slå nogen ihjel, så brug en bil.
Jeg har overvejet at lave en speciel sektion her på siden, med de vanvittige ting jeg ser i fjernsynet. Problemet er nok at det er for svært at forholde sig til, når man aldrig har boet her. Nogen historier virker så langt ude at man tvivler på at det passer. Jeg kan snart ikke overraskes mere.

tirsdag den 19. december 2006

Tæl lige til 1000

En gang imellem kommer ens tålmodighed på prøve, når man bor i Kina. I dag var en af de dage, hvor jeg lige skulle tælle til 10. Først skulle jeg på tankstationen og der laver jeg en stor fejl. Der holder en ved standeren og jeg kører ikke helt op og rører hans kofanger. Der kommer så en anden bil og venter bag mig, men den næste får øje på det lille hul der er foran mig. Der kunne han lige få plads til forskærmen, så han var foran mig. Køkultur er ikke eksisterende. Da jeg så endelig fik tanket, kom der en bil der kunne se at jeg var færdig. Han skyndte sig at køre helt hen foran mig, selv om der også holdt biler bagved. Nu kunne jeg så ikke komme ud og jeg prøvede virkelig at forstå hvad de tænkte. De tænkte sikkert, at når jeg kørte, så kunne han komme først til standeren, at jeg ikke havde en chance for at komme ud er alt for kompliceret at regne ud.
Faktisk skulle jeg på hospitalet og have vaccineret min søn, så jeg var ikke alt for venligt stemt da vi kom derhen. Der er køkultur endnu værre, det er et stort kaos. Hos en sygeplejerske skulle man vente på at hun lyttede med stetoskopet og ikke andet. Det burde ikke tage lang tid, men hun bliver konstant afbrudt af nogen der lige vil foran, eller lige vil spørge hvornår det er deres tur. Papirene ligger i den rækkefølge man er kommet, men kan man nu lige få byttet om på journalerne, så kommer man måske før til. Så sygeplejersken er egentlig mest beskæftiget med at holde folk lidt på afstand.
De ansatte virker også ret ligeglade med det hele og det var de åbenbart også. Dagen før havde de givet noget forkert medicin til en lille dreng. Ingen havde kontrolleret om det nu var det rigtige, det var det jo sikkert. Drengen døde dagen efter.
Det er også nu at vi har besluttet at skifte til et andet hospital, i min verden betyder 20 Kroner ikke det store, set i forhold til min søns velbefindende.

onsdag den 13. december 2006

På tur

Det har været en stor dag i dag. Jeg var i IKEA i Shanghai og der har de en Svensk afdeling med mad. Jeg købte Glögg, julesennep, lakridssnørebånd, hyldeblomstdrik, Estrella chips og småkager. Jeg tror ikke der er mange kinesere der er misundelig på mig, dem jeg har budt på noget lakrids har set helt mærkelige ud i hovedet og svoret at det skulle de aldrig prøve igen. Så har jeg det i fred.

mandag den 11. december 2006

Flere køkkener

Vi har været på køkken indkøb endnu engang. Det køkken jeg har i lejligheden er faktisk et fint køkken, så først ville vi se i samme butik. Det nye køkken til min anden lejlighed er meget mindre og så ville vi have nogen låger der var billigere end dem jeg har. Det betyder efter kinesisk logik, at køkkenet naturligvis bliver dyrere. Måske er det fordi man køber mindre at man skal betale mere, måske er det fordi jeg ikke har skæve øjne.
Uanset hvad, gik turen videre til andre butikker, de første ville have helt vilde priser. Vi fandt en fin butik som jeg rigtig godt kunne lide. Der var alle ting faktisk mærket med pris. I de fleste butikker koster et køkken en vis pris pr. meter. Det holder naturligvis ikke stik hvis man vil have fine skuffeudtræk over alt, men sådan er priserne altså opgivet. Her var hver enkelt ting mærket med en pris. Et skab kostede en pris, ekstra for lågen, alt efter hvilken type man ville have og så kunne man vælge udtræk og hængsler i forskellig kvalitet. Det kunne jeg forholde mig til, her betalte man faktisk for det man fik. Naturligvis fik glæden hurtigt ende, de vi besluttede os for at købe hos dem.
De kunne desværre ikke sælge os et køkken, deres chef var ikke i butikken og medarbejderne kunne ikke sælge os noget. De vidste heller ikke hvornår chefen kom tilbage, så vi måtte tage af sted uden køkken. Først var jeg træt af det, men alligevel giver det faktisk mening. Nu tjente de godt nok ikke nogen penge på os, da vi ikke købte noget. Kunne medarbejderne sælge havde tabet dog nok været større. Enhver ved at man ALDRIG skal stole på medarbejderne, de stjæler med arme og ben. Havde de haft mulighed for at sælge noget, så havde forretningen med sikkerhed mistet både pengene, men også et køkken. Et pænt stort køkken koster måske en årsløn for en salgsmedarbejder, så for dem er det rigtig mange penge.

fredag den 8. december 2006

Gå altid med rødt tøj i Kina

Overtro er stort i Kina. For noget tid siden skete der en grim busulykke i en mindre by. Det er der ikke noget nyt i, der plejer at være mange busser der smutter. Her var næsten alle også dræbt, men én enkelt ud af 40 overlevede. Så kommer overtroen, for han havde nemlig en rød trøje på. Kineserne er jo rigtig glade for rødt, lidt kommunisme er der vel tilbage. Men de mente jo at grunden til at lige netop han overlevede, det måtte være p.g.a. hans røde trøje. Efterfølgende kunne man ikke opdrive et eneste stykke rødt tøj i den by, det var simpelthen revet væk. At busser der må køre 100 på motorvejen, oftest kører 130 og som hovedregel altid overhaler indenom i nødsporet, det har intet med trafikuheld at gøre. Jeg er sikker på at de busser der vælter rundt, har haft en chauffør med en trøje der IKKE er rød. Det må være svaret.
Lige uden for Suzhou var der også sket en ulykke med en bus, på motorvejen var den væltet og det plejer at koste en del mennesker. Det her var ingen undtagelse. Jeg så endda i fjernsynet at en bus havde formået at køre i floden inde midt i byen. 3 sporet vej og granit hegn ud til vejen.

fredag den 1. december 2006

Åh, julestemning

Så er julen kommet og vi har fået juletræet sat op. Godt nok er det af plastic, men stemningen er der nu alligevel. Jeg havde julepapir med fra Danmark, så jeg har flettet stjerner og hjerter.
Faktisk er det et lidt fancy juletræ, det er med lysledere ude i grenene så det kan lyse i alle mulige farver.