søndag den 26. marts 2006

Byen vokser

Det er ikke længere forår, det er simpelthen blevet sommer nu. Vi har igen været ved Jin Ji søen og de er i fuld gang med at lave et kæmpe springvand. Det bliver nok omkring 100x100 meter og har lys i vandet og spots overalt.
De har også lige besluttet at vi skal have en ny banegård. Det bliver det største projekt i byen og kommer til at koste ca. 8 Mia US$. I midten af maj går de i gang med at fjerne gamle huse omkring banegården og byggeriet skal være færdigt i midten af 2008. Der sker noget når de beslutter sig for et byggeri. Nu er det ikke kun banegården der bliver så dyr, der skal anlægges veje og broer også. Der kommer en hævet vej hele vejen nord for byen og samtidig en tunnel under jorden ind til banegården. Det er heldigt at de ser framad, for der kommer ikke færre biler på vejene.

tirsdag den 21. marts 2006

Kinesisk er ikke nemt

Endnu en dag med kinesisk, det er nu ikke umuligt at lære. Det kræver virkelig meget øvelse at forstå sproget, enten skal man kunne høre lydene helt nøjagtigt, eller også gætte sig til ordene ud fra sammenhængen.
Et simpelt ord som shi kan have mange betydninger, alt efter betoningen. shì, betyder er, shí betyder 10. shi er våd. Selv med samme betoning kan et ord have flere betydninger, det gætter man sig så til, ud fra sammenhængen. Eller kineserne gør, jeg gætter ikke ret meget endnu.

torsdag den 16. marts 2006

På marked

Der er nu ved at være gang i firmaplanerne, jeg tror jeg vil være eksportør. Jeg er lige kommet hjem fra en tur til Yiwu og hold op hvor en tur. Jeg tog af sted med en kinesisk ven, Mike, vi skulle se på de ting man kunne købe. Mike mente der var langt, så vi tog toget.
Efter 7 timer i et kinesisk tog, så trængte jeg til en kold øl og til at stå op. Faktisk var vi heldige, da vi havde siddepladser, men toget var fyldt med mennesker, så jeg kunne ikke engang rejse mig. Jeg sad ved vinduet og derved under bagagehylden, kinesiske tog er i forvejen ikke for høje. Midtergangen var fyldt med folk der stod op, så jeg måtte pænt blive siddende.
På hjemturen, hvor vi tog bussen, fandt jeg ud af at turen kunne gøres på 3 timer, næste gang tager jeg bilen.
Men Yiwu bød på det 2. største marked i hele Kina, der bliver handlet med ikke mindre end alt. Priserne er næsten ikke til at fatte, det er så billigt.
Selv vores hotel var til at overkomme, 55 Kr for en overnatning på et helt nyt hotel med pæne og rene værelser. Vi skulle jo spare lidt, ellers havde de en de-luxe Business model til 120 Kr for en nat.
Det er ikke let og overskueligt i Yiwu, der er 2.6 Mill. Kvm i det nye marked. Men en meget lærerig tur og klart et sted hvor jeg kommer igen. (Dog aldrig mere med tog)

onsdag den 8. marts 2006

Lidt anderledes mad

Nu er gæsterne udvidet med en bror og en ½ bror. De er kommet for at se på forholdene til vores delikatesse forretning. Min kones ½ bror laver mad i nord Kina, specielle grøntsager, syltet kål og andet godt. Vi var på spion opkøb og købte grisetæer i en forretning for at kontrollere kvaliteten. Nu har jeg så smagt det også, men min grænse går stadigvæk ved hønsefødder. Det ligner altså babyhænder og altså ikke noget der skal i nærheden af min mund. Det er ellers en rigtig stor delikatesse, men ikke om de får tvunget det i mig. Danmark har en stor eksport af grisetæer til Kina, jeg har sjovt nok heller ikke set dem i disken hos Brugsen.
Men nu sætter vi i gang med at lede efter lokaler til salg og andre lokaler til at lave maden. Det er planen at vi senere vil have flere udsalg og så lave alt maden centralt. Nu må vi se hvordan det går. Som et lille biprodukt, har jeg overvejet om jeg skulle lave noget dansk rugbrød. Det største problem lige nu, er at finde rug. Det vil nok ikke blive den store sællert hos danskerne, hvis jeg bagte det på ris.

mandag den 6. marts 2006

Alene vejret er nok til at jeg bliver her

I dag er det mandag og det er hverdag igen. Men netop i dag er det med højt humør at jeg møder på arbejde. Efter en kold vinter er foråret kommet for at blive, det tror jeg på nu. Vi havde 20 gr og strålende solskin om lørdagen og Søndag var der 23 gr. Vi tog en tur til JinJiHu søen og gik en tur ved vandet. En fantastisk dag med meget flot vejr, faktisk havde vi fået for meget tøj på og der var meget varmt i bilen. Ondt at skrive, når jeg ved der på samme tidspunkt er omkring 20 cm sne i Danmark.
Der var rigtig mange mennesker ved søen, det er et yndet udflugtsmål for brudepar der skal have taget billeder. Vi har før set de stakkels brude i kjole og en varm jakke udenpå når der skulle tages romantiske billeder i Januar, men denne dag kom de kun i brudekjolen. Solen og varmen er virkelig et boost til humøret.