mandag den 27. februar 2006

Stop så den reklame

Jeg håber aldrig jeg møder Yao Ming, jeg har allerede fået en overdosis. I Kina er han meget kendt, sikkert ikke så meget i Europa. Han spiller basketball i NBA ligaen og er den første professionelle spiller i USA der kommer fra Kina.
Jeg har set et par kampe og man lægger mærke til ham med hans 230 cm. Selv i forhold til de andre spillere fra USA, er han en pæn høj kineser. Men han er med i en reklame for Shanghai og kineserne kan ikke begrænse sig. Når reklamen bliver vist, så skal man også lige se 5 min om hvordan den er optaget. Når det er slut, så starter det forfra igen. Efter at have set den samme reklame 4 gange i træk, så er man ved at synge med på sangen. Nu skynder vi os at skifte kanal, hvis reklamen kommer på.

søndag den 26. februar 2006

Kinesisk for begyndere = mig

Jeg har nu været til kinesisk 3 gange og er rigtig glad for det. Det er altså lettere når man starter med det grundlæggende, selv om lydene stadig er svære.
sz ch sh er lidt svære at kende forskel på, men det må være et spørgsmål om træning. Hvis 1.4 mia mennesker kan lære det, så kan jeg også. Det går bedre med tegnene, overraskende nok er det ikke så svært. Tegnene hænger ikke sammen med udtalen, men med betydningen. Når man får forklaret hvorfor tegnet ser ud som det gør, så er det egentlig let nok at huske. Nu mangler jeg bare et par 1000 tegn mere, før jeg kan læse avisen.
Der er meget stille her lige nu og jeg håber jeg får travlt med et eller andet i fremtiden. Mit firma sætter nye normer for hvor langsomt tingene egentlig kan gå, det er i sandhed en anden verden. Jeg skal også have lavet min selvangivelse, det er en udfordring af rang. Jeg har dog fået lidt forklaring til de enkelte punkter, så det går vist nok alligevel. De har ændret bundgrænsen fra 1200 til 1600 RMB. Tjener man under det, skal man ikke betale skat. Det betyder også at rigtig mange mennesker ikke betaler noget, det var der sikkert rigtig mange i Danmark der kunne tænke sig. Tror dog de færreste ville bytte løn, eller pension med en kineser.

torsdag den 16. februar 2006

Religion fungerer her, selv om der er mange


I morgen starter jeg på kinesisk kursus, det bliver godt at få lidt samling på det hele. De mange ord jeg kan, skulle helst kunne sættes sammen til forståelige sætninger, så det håber jeg de kan hjælpe mig med på skolen.

Jeg har besluttet mig for at begynde på ekstremsport. Bjergklatring er ikke sagen her, da bjergene ikke er alt for høje omkring byen. Bungeejump har jeg ikke fundet, kun i en lidt tam version i tivoli. Men nu har jeg fundet ud af hvad jeg vil for at sætte livet rigtig på spil, derfor har jeg lavet en tegning af Muhamed.
Hvad er det dog der sker i Danmark? Jeg håber ikke der bliver vedtaget forslag om at man ikke længere må tegne religiøse personer. Det er slemt nok at de danske børn i København, ikke længere kan få svinekød i madordningerne, men der må være grænser for hvor langt vi skal bøje hovedet.

Her oplever man slet ingen problemer, selv om der er mange muslimer. Kina er en stor blanding af muslimer, kristne, buddisme og andre trosretninger. Ingen blander sig i hvad de andre gør og har man lyst, så kan man spise alt det svinekød man har lyst til. Selv muslimerne elsker svinekød, helst når ingen andre ser det. Leve dobbeltmoral.

mandag den 13. februar 2006

Inspireret af vesten

Endnu en stille dag på arbejde, vi har ikke rigtig fået gang i hjulene endnu, selv om de påstår at der er flere ordrer på vej.
Jeg hørte et ret sjovt udtryk i dag, banan. Nogen af kineserne ser lidt ned på dem der er for meget inspireret af vesten, de kaldes bananer. De er gule udenpå, men hvide indeni. Det grinede jeg en hel del af. Uanset om de vil eller ej, så kommer der til at ske mange ændringer i Kina i fremtiden. I Kina har de (endnu) ikke de samme problemer med sundhed som vi kender fra vesten. Måske er meget af deres traditionelle mad en stor grund, men efterhånden som der kommer flere McDonalds og KFC, så stiger også antallet af overvægtige kinesere. Følger de ikke med udviklingen, så ender de som en citron, gul udvendig og sur indeni.
Det skal retfærdigvis nævnes, at man stort set aldrig ser en kineser der er tyk, de findes bare ikke. Det er naturligvis ikke fordi de ikke har penge til mad, for det er der bestemt mange der har så rigeligt.

fredag den 10. februar 2006

Tingene er lidt anderledes

Så blev nytåret overstået og der er faldet ro over Kina igen. Vi har haft 5 mennesker boende i 2 uger, så der har været en del liv i huset. Vi har nydt det gode vejr de dage det var der og var heldige en dag på udflugt, at have næsten 20 gr og strålende solskin. Efter nytåret starter foråret, det er nu stadig koldt men klart bedre end December.
Bedstemor bor her stadig og bliver endnu et par uger. Min kone så hende sidste år, da hun var hjemme for at få lavet et pas i hendes fødeby, ellers har de ikke set hinanden i 8 år. Hun er en hyggelig gammel dame på 74, jeg kan ikke snakke ret meget med hende, men vi "forstår" alligevel hinanden. Ellers er der næsten for meget ro i huset, nu havde jeg lige vænnet mig til larm og aktivitet over alt. Den lille dreng på 6 år stod alene for larmen, opdragelse af børn i Kina er ikke som jeg er vant til. Jeg kunne nævne mange episoder hvor jeg nok havde håndteret tingene anderledes, men hvis jeg fortæller at han stadig fik bryst, ja ammede, så dækker det vist rigeligt.
Vi har fundet ud af hvad der skal ske med firma, vores eget altså. Min kones bror kommer om 2 uger og tager så bedstemoren med. Han vil sammen med os finde egnede lokaler i byen og så tage på kursus i det nordlige Kina. Vores plan var først at finde en kok, men det er vi blevet advaret om af næsten alle. Vi kan ganske simpelthen ikke stole på en fremmed. Så om et par måneder skulle vi gerne kunne slå dørene op for vores første butik. Om alt går vel, så håber vi på at kunne åbne en 4-5 stykker her i byen.
Jeg har også selv besluttet mig for at forsøge mig med et firma. Flere har efterspurgt forskellige varer og jeg er i gang med at finde ting til et par firmaer i DK. Når man sidder i Danmark er det næsten umuligt at gennemskue tingene hernede, hvem kan man stole på, får man de varer man har betalt for o.s.v. Jeg vil hjælpe danske firmaer med at finde frem til fornuftige firmaer og med at sende tingene hjem til Danmark